Een T-shaped professional, die is specialist én generalist binnen het team

Posted by ProfessioneelZijn
Hits: 35548
3.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Welk vakgebied dan ook, de professional van deze tijd volstaat niet meer met alleen een diepe expertise. Al heb je nog zo veel specialistisch kennis en werk je nog zo efficiënt als professional, dit is niet meer voldoende.

Wat is een T-shaped professional?
De 21e eeuw professional zal zowel over een diepe inhoudelijke vakkennis moeten beschikken als ook de vaardigheden om te kunnen samenwerken met andere disciplines. Hierbij past het profiel van de zogenaamde T-shaped professional. T-shaped professionals hebben een diepgaande toewijding, specialistische kennis en vaardigheden in hun eigen expertise, het verticale deel van de T. Daarnaast bezitten ze vaardigheden en competenties om te verbinden met mensen uit andere disciplines, het horizontale deel van de T. Een T-shaped professional kijkt dus niet alleen vanuit het eigen referentiekader naar de situatie, maar kan dit ook benaderen vanuit het referentiekader van andere disciplines.

Nieuwe kennis creëren
Men kan zich voorstellen dat het hebben van meerdere experts die aan een project werken de resultaten en oplossingen ten goede zullen komen. Maar experts uit verschillende disciplines binnen een organisatie spreken vaak niet 'dezelfde taal' en dit maakt de samenwerking soms aanzienlijk lastiger. T-shaped professionals hebben het vermogen om theoretische en praktische kennis te combineren en kunnen zien waar hun vakgebied overlap heeft met andere kennisgebieden. Ze kunnen hun competenties uitbreiden over verschillende functionele disciplines en daardoor nieuwe kennis creëren. Innovatie vindt altijd plaats op het grensvlak van disciplines. Het profiel van de T-shaped professional is hét antwoord op multidisciplinair samenwerken en innovatief problemen oplossen.

Verbindende vaardigheden
De uitdaging voor de professional oude stijl is het ontwikkelen van de juiste mindset en die vaardigheden om verbindend te kunnen samenwerken met andere disciplines. Primair gaat het om het inzicht ´jij bent goed in dat en ik ben goed in dit´. Hiermee het onderkennen van de eigen talenten én die van de ander. De verbindende competenties zijn niet alleen het voor de hand liggende goed kunnen communiceren, maar bijvoorbeeld ook procesmatig en innovatief kunnen denken, inlevingsvermogen, analyseren en concretiseren. Het is van groot belang dat een T-shaped professional tot groei kan komen in een context, een team dat hem of haar faciliteert. Andersom heeft een multidisciplinair team professionals nodig die daarin ook weten te acteren. Het een kan dus niet zonder het ander.

Potentieel in beeld
Wil je het potentieel van de T shaped professional in beeld brengen? Wij werken met de ACT online Talent Scan. Een analytisch instrument  dat zowel voor de individuele professional als voor het gehele team in 12 minuten online een heldere rapportage genereert. Je weet daarmee precies het expertise gebied aan diepte denken én het natuurlijk aanwezig potentieel aan breedte denken. Daarmee heb je instant concrete  handvatten om het talent van medewerkers in het team te identificeren en heldere tips in handen om medewerkers te helpen in het ontwikkelen in de juiste natuurlijke richting.

Wil je meer weten over deze aanpak? Neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op.